Gemi İsmi
M/V Mare
Olay Tarihi
12 Şubat 2004
Olay Yeri
Karabiga – Çanakkale / TÜRKİYE
Gerçekleşen Olay
Marmara Denizi’nde, Karabiga yakınlarında, St. Vincent bayraklı, 2481 GRT ve 1303 NRT genel kargo gemisi Mare, 1800 ton hurda yüklüyken, kötü hava şartları nedeniyle, Solar Europe isimli geminin çarpması sonucunda kazaya uğrayarak 35 m derinlikte batmış ve çevre kirliliği yaratmıştır. Solar Europe’un sigortacılarıyla imzalanan sözleşme ile enkaz kaldırma operasyonları şirketimiz tarafından üstlenilmiştir.
Çalışmaların Başlama ve Bitiş Tarihi
30 Eylül 2005 – 19 Haziran 2007
İlgili Organizasyonlar
-
Çanakkale Valiliği, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu
-
Standard UK (P&I Kulüp)
-
Omur Marine Ltd. (P&I Kulüp Temsilcisi)
-
Solar Europe Corporation (Solar Europe’un Donatanı)
-
NSN Hukuk Bürosu (Solar Europe Corporation Temsilcisi)
-
Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü
-
Karabiga Liman Başkanlığı
-
İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
-
Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı
-
Çanakkale Tarım Müdürlüğü
-
Çanakkale Gümrük Müdürlüğü
-
Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletme Müdürlüğü
-
Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü
-
Denizcilik Müsteşarlığı, Çanakkale Bölge Müdürlüğü
-
Tarım ve Köy İşleri Başkanlığı, Koruma ve Kontrol Müdürlüğü
-
İstanbul Denizcilik ve Sörvey Hizmetleri
-
İÇDAŞ Çelik Enerji, Tersane ve Ulaşım San. AŞ
-
Çolakoğlu Metalurji AŞ
Yapılan Çalışmalar
P&I Kulüp’ün ve İzleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun, çalışmalar başlamadan önce yaptıkları tespitler doğrultusunda çalışmalara başlanmış ve gözetimleri altında aşağıdaki işlemler gerçekleştirilmiştir:
-
Kaza tarihinde gemide bulunan az miktardaki yakıt, proje üstlenilene kadar geçen sürede çevreye yayılarak uzaklaştığından, geminin tanklarında yakıta rastlanmamıştır.
-
Öncelikle, çevre kirliliği açısından risk oluşturan kapalı yağ ve boya kutuları ve gemide bulanan hurda yükü çıkarılarak ilgili kurumlara teslim edilmiştir.
-
Ağır hasar nedeniyle, gemi tekrar yüzdürülemeyeceğinden, zincir ve elektrotlar ile su altında parçalara bölünmüştür. Bu parçalar, su altından çıkarılarak Seka Ak-2 yük dubamıza yüklenmiş ve Seka Ak-2 üzerinde, teslim edilecekleri firmaların kabul ettiği boyutlarda kesilmiştir.
-
P&I Kulüp ve İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü yetkililerince sörvey dalışları yapılarak, bölgede gemiye veya yüküne ait herhangi bir kalıntı kalmadığı tespit edilmiş ve enkaz kaldırma ve temizleme işlemleri sonlandırılmıştır.
-
Toplanan demir çelik hurdası, İstanbul Denizcilik ve Sörvey Hizmetleri’nden alınan sörveylik hizmeti ile gümrük kontrolü nezaretinde İÇDAŞ Çelik Enerji, Tersane ve Ulaşım San.’ye ve Çolakoğlu Metalurji’ye teslim edilmiştir.
-
Bu projede, üzerinde 150 tonluk mobil vinç bulunan Gelba 7 feribotu, üzerinde 150 tonluk mobil vinç bulunan Seka Ak-2 yük dubası, Herkül yüzer vinci, Reis 6 römorkörü, Vega römorkörü ile dalgıçlar ve su altı kesme ekipmanları kullanılmıştır.
Not: Projenin üstlenilmesinden bitirilene kadar geçen sürede, kötü hava ve deniz şartları, gerekli izinlerin alınması ve diğer prosedürlerin yerine getirilmesi gibi sebeplerle çalışmalara bazı tarihlerde ara verilmiştir. 13.09.2006’dan itibaren geminin kesim çalışmalarına başlanmış ve 19 Haziran 2007’de de tüm çalışmalar bitirilmiştir.